Türkiye`nin En Ayrıntılı içeriğe Sahip Tasarım Sitesi

GİRİŞ  /  Dinamik HTML, CSS ve Katmanlar Giriş
 
- içindekiler -

  • CSS Giriş - 2.Sayfa
  • CSS-P Giriş
  • JavaScript, CSS, CSS-P ve Katmanlar ile Dinamik HTML - 2.Sayfa
  • CSS Stil Şablonlarının Verimli Kullanımı
     
  •  ™   TASARIM KURSU     ( Dinamik HTML, CSS ve Katmanlar Giriş )

        Dinamik HTML aslında bir dil değildir. HTML`in durağan sayfalarından kurtulmak amacıyla geliştirilen; JavaScript, CSS ve CSS-P (Cascading Style Sheet - Positioning) yardımıyla oluşturulan sayfalara denir. Sanırım buna en iyi örnek Microsoft `un sayfalarıdır. Daha önce girmediyseniz veya dikkat etmediyseniz mutlaka girin, üst taraftaki ana linklerin üzerine geldiğinizde aşağıya doğru alt başlık linkleri açıldığını göreceksiniz. Eğer sitenizin konu başlıkları çok fazlaysa bu teknik tam size göre. Bu menünün JavaScript ve CSS karışımından oluştuğunu belirteyim. Önce CSS ve Div sayesinde stil ve katmanlar oluşturuluyor, bazıları gizli hale getiriliyor, sonra bunlar JavaScript ile imleci üzerine götürme ve çekme olayları sonucu görünür ve gizli yapılıyor. Gerçekten çok güzel bir dHTML örneği, fakat bizim bu seviyeye gelmemiz için önümüzde uzun bir yol var.

        HTML içinde en çok kullanılan Script dili JavaScript`tir. Bu Scriptlerin çalışabilmesi için Browser `ın bazı eklentilere ihtiyacı vardır. Bu eklentiler son 3-4 sürümde zaten geliyor ama eski Browser`larda veya Opera gibi az kullanılan Browser`larda olmayabiliyor veya sonradan yükleniyor olabilir. Bir de belirtmek istediğim Script ve özellikle Applet`ların sistemden bayağı bir güç çaldığı. Ama bu çok karmaşık olanlar için geçerli bizi öğreneceklerimiz için değil.

        Yukarıda dHTML`in ayrı bir dil olmadığına, JavaScript ve CSS`e dayandığına değindik. Fakat Java; C , Pascal ve Delphi dillerden esinlenerek veya kırpılarak yazılmış ve her platformda çalışabilen bir dildir. JavaScript ise bunun kısaltılmış versiyonudur. JavaScript`in temeli olan ECMAScript ile ilgili kurallar kitabı 1500 sayfadır. Kısaca JavaScript başlıbaşına bir dildir ve bu dil ile programlar yazılabilir. En güzel yanı ise HTML gibi, özel bir derleyici programa gerek kalmadan düzyazı editörleriyle yazılabiliyor olmasıdır.

        Bu sizi fazla korkutmasın çünkü bizi ilgilendiren sadece imlec hareketlerine göre iş gören 3 komut olacak. Bunlar imleci üzerine ötürünce çalışan onMouseOver, imleci üzerinden çekince çalışan onMouseOut, tıklayınca çalışan onClick `dir. Bu 3 komut sayesinde farenin hareketlerine bağlı dinamik sayfalar tasarlayabiliriz. Bu komutlara hem Script, hem de CSS unsurları ekleyebiliriz.

     

    Bu site Dinamik HTML unsurları içerdiği için, en iyi Netscape 4.51 , Explorer 5.0 ve üzeri sürümlerinde çıkar.
    Tüm yazıların hakkı saklıdır ve izinsiz alıntı yapılamaz.   Örnekleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
    Daha güvenli, daha hızlı ve daha sorunsuz bir gezinti için Browser`ınızın en son sürümünü kullanınız.

    BU SİTE BİLGİNİN PAYLAŞIMINI AMAÇ GÜTMEKTEDİR...   BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR !
    Copyright © 2000-2002 Tasarım Kursu - Adem Yılmaz